fbpx
Clean beauty: Αυτά είναι τα 4 skincare συστατικά που σαμποτάρουν το καθαρό δέρμα σας

Clean beauty: Αυτά είναι τα 4 skincare συστατικά που σαμποτάρουν το καθαρό δέρμα σας

Αφαιρέστε τα από την ρουτίνα ομορφιάς σας και προτιμήστε τα καλύτερα clean beauty προϊόντα της αγοράς

Για κάθε γυναίκα που λατρεύει τον κόσμο της ομορφιάς και λαχταρά νεανική, λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα, λέξεις όπως υαλουρονικό οξύ, σαλικυλικό οξύ και βιταμίνη C δεν είναι άγνωστες στο λεξιλόγιό της. Για την ακρίβεια τις αναζητά στις ετικέτες όλων των skincare καλλυντικών που αγοράζει.

Συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους όρους parabens, phthalates, SLS; Τι σημαίνουν άραγε αυτές οι χημικές ονομασίες και τι επίπτωση έχουν αυτά τα συνθετικά συστατικά τόσο στην όψη του δέρματος του προσώπου όσο και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού;

1. Parabens

Ομάδα συντηρητικών και αντιμικροβιακών χημικών ενώσεων που προλαμβάνουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας

Στην πρώτη θέση της λίστας με τα “επικίνδυνα” skincare συστατικά βρίσκονται τα parabens, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, συνδέονται με ορμονικές διαταραχές, προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα και τον θυρεοειδή αδένα, αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και παχυσαρκία. Οι ποσότητες βέβαια που προστίθενται στα καλλυντικά είναι μικρές και άρα θεωρητικά πιο “ασφαλείς”, αλλά και πάλι καλό θα ήταν να προτιμάτε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “paraben-free”.

2. Phthalates

Ομάδα χημικών ουσιών που προσδίδουν ευκαμψία στη καλλυντική σύνθεση και διατηρούν το άρωμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην συσκευασία αναγράφονται ως DEP, BBzP, DBP ή DEHP.

Από τα πλαστικά μέχρι τα προϊόντα ομορφιάς, τα phthalates είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο χημικό συστατικό. Παρ’όλη την ευρεία χρήση τους όμως μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές τόσο στο ενδοκρινικό όσο και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Γι’ αυτό better safe than sorry θα πούμε εμείς!

3. SLS

Το SLS, ή αλλιώς λαουρυλοθεϊικό νάτριο, ανήκει στην χημική οικογένεια των θεϊικών αλάτων, τα οποία αξιοποιούνται σαν καθαριστικοί παράγοντες για την απομάκρυνση του σμήγματος και των ρύπων από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σαν αφριστικά μέσα στα σαμπουάν και τα σαπούνια.

Αυτές ακριβώς οι 2 ιδιότητες των θεϊικών αλάτων είναι που τα κατατάσσουν στην black list των skincare συστατικών. Με λίγα λόγια δηλαδή μπορεί να αφαιρέσουν όλα τα φυσικά έλαια από την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να την αφυδατώσουν τελείως και να δημιουργήσουν ερεθισμούς.

4. Συνθετικά αρώματα

Η λέξη “άρωμα” περικλείει περισσότερα από 3.000 συνθετικά ή φυσικά χημικά συστατικά, τα οποία χαρίζουν στα καλλυντικά μια πιο δελεαστική μυρωδιά.

Για εσάς που έχετε ευαίσθητο δέρμα, η παρουσία αρώματος στα προϊόντα ομορφιάς σας είναι ήδη σχεδόν απαγορευτική. Ο λόγος; Δεν συνεισφέρει καθόλου στην αποτελεσματικότητα της σύστασης, ενώ η σύστασή του δεν αναγράφεται καν πάνω στην συσκευασία, μιας και αποτελεί το “μυστικό” της κάθε εταιρείας. Συμπέρασμα: οι κοκκινίλες είναι αναπόφευκτες.

Οι “ασφαλείς” εναλλακτικές λύσεις

Αν και τα φυσικά, οργανικά καλλυντικά κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια, η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε κατακόρυφα πρόσφατα. Πλέον το “clean beauty” ξεπερνά τα όρια της τάσης και εδραιώνεται σαν φιλοσοφία στο μυαλό των σύγχρονων, ενημερωμένων γυναικών ανά τον κόσμο.

Σαν μια τέτοια γυναίκα κι εσείς, κάντε τώρα την στροφή προς την “πράσινη”, μη τοξική ομορφιά, δοκιμάζοντας τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος των εταιρειών Fluff, Blue Scents και 7Days που θα βρείτε στο κατάστημά μας.